BLOG | Japanse theeceremonie
Japanners hebben wereldwijd de hoogste levensverwachting. Lijkt ons reden genoeg om ons even te verdiepen in de Japanse cultuur. Wat ons daar niet kan ontgaan is thee en de welbekende, eeuwenoude theeceremonies. Wist je dat deze theeceremonies wel vier uur kunnen duren?! Nieuwsgierig? Lees snel verder!
Waar ontspanning, smaak en geur voor de Chinezen het voornaamste doel van theedrinken is, is thee in Japan een ware kunstvorm geworden, in de vorm van theeceremonies. Het leren van deze kunst duurt zes jaar. Je kan dit alleen leren aan één van de drie theeceremonie-scholen en het is daardoor heel bijzonder en exclusief. Deze cultuurvorm is nog steeds belangrijk in Japan. Sommige vrouwen vinden pas dat ze kunnen trouwen als ze de kunst van de theeceremonie kennen.
De Japanse theeceremonie, in Japan Chadô genoemd, betekent ‘het pad van de thee’. Let’s follow it!
Plaats van theeceremonie
De theeceremonies zijn begonnen in de 13e eeuw toen de Japanse theesoort Matcha geïntroduceerd werd in Japan. Matcha is een erg gezonde theesoort, door het grote aantal antioxidanten die de thee bevat.
Theeceremonies zijn niet alleen van vroeger. Voor de Japanners is dit nog steeds erg belangrijk. Ze worden gehouden in een theehuis, die in een theetuin ligt. De theehuizen zijn simpel en strak ingericht, zodat ze gasten niet afgeleid worden tijdens de ceremonie.
Er wordt overal aan gedacht; van het theeservies tot aan de gespreksonderwerpen.
Doel van de theeceremonie
Met zo’n theeceremonie proberen de gasten Wabi te bereiken. Dit is een Boeddhistische gemoedstoestand, waarbij de geest tot rust kan komen. Om dit te bereiken is het belangrijk dat de strak voorgeschreven rituelen nageleefd worden. Uiteindelijk zullen je negatieven gedachtes veranderen in positieve gedachtes. We’re listening…
Handelingen tijdens de theeceremonie
Er zijn verschillende stappen die iedereen ondergaat tijdens de theeceremonie. Deze zijn gebaseerd op de principes van zen en Feng Shui. Deze zijn per seizoen anders. Wij sommen ze voor je op.
- De gastheer of -vrouw begroet zijn/haar gasten door middel van een diepe buiging. Het eerste deel van de ceremonie verloopt in stilte.
- Achter elkaar aan lopen ze door de theetuin, langs de theestruiken. Op deze manier kunnen ze zich mentaal voorbereiden.
- Ze wassen hun handen en gezicht.
- Via een lage ingang gaan ze op hun knieën naar binnen. Hierdoor verdwijnen de rangen van de verschillende mensen en tonen ze respect naar elkaar.
- De gasten krijgen een lichte maaltijd in verschillende gangen. De laatste gang is altijd zoet. Zo bereiden de gasten zich voor op de thee.
- Daarna drinken ze de eerste thee. De gasten drinken allemaal een paar slokken uit dezelfde kom met de Japanse groene thee Matcha. De klom wordt op de linkerhand gezet. Met de rechterhand draaien ze de kom een halve slag, met de klok mee. Je mag namelijk niet van de kant drinken die de gastheer voor je heeft neergezet. Vervolgens maken ze de rand van de kom schoon met een vochtig doekje. Tijdens het drinken van de thee zitten de gasten op hun knieën met de billen op hun hielen.
- Het tweede deel wordt aangekondigd met een slag op de gong en speelt zich af in de theetuin.
- In het tweede deel van de ceremonie mag zacht gesproken worden. De thee wordt bereid door de gastheer met handgebaren en bewegingen die strikt vaststaan.
- En weer drinken de gasten op dezelfde manier de thee als bij het eerste deel.
- Hierna krijgen de gasten zoete hapjes en een hele lichte thee. Dit is ook de tijd dat de gasten kunnen praten.
Als je geïnteresseerd bent geworden, dan kan je zelf ook een theeceremonie bijwonen. Er zijn een paar plekken in Nederland, waaronder in Amsterdam, die een traditionele theeceremonie aanbieden.
Wil je het liever op een wat minder strenge manier ervaren? Dan hebben wij de perfecte Matcha box voor je. Van alles voorzien om de beste Matcha op een authentieke manier te bereiden. Wil je Matcha verder ontdekken? Kan dan eens op matcha.nl, onze speciale website voor alles over Matcha.